fbpx

Saako jouluherkuista nauttia hyvällä omatunnolla?

0 Comments

Joulu lähestyy ja sen myötä vuosi alkaa olla lopuillaan. Kulunut vuosi on tuonut itselleni täysin uudenlaisia kokemuksia ja haasteita. Tasan vuosi sitten perustin oman toiminimen ja aloin yrittäjäksi. Siitä alkoi matka, joka on sisältänyt enemmän ylämäkiä, alamäkiä, huippuja ja pohjakosketuksia kuin mikään muu matkani tähän saakka. Välillä on ollut totaalisia epätoivon hetkiä, mutta onneksi enemmän kuitenkin niitä positiivisia ja innostuneita. 

Samanlainen vuoristorata on useimmille myös elämäntapamuutos. Matka ei koskaan ole tasainen tai pelkkää ylämäkeä. Haasteita ja vaikeuksia varmasti tulee eteen, mutta epäonnistumiseksi lasken vasta sen, kun luovuttaa kokonaan. Repsahdus-sanaa en tykkää käyttää, koska ne huonommatkin valinnat ja herkutteluhetket kuluvat elämään. Liian raju kieltäytyminen mieliteoista yleensä aiheuttaa niitä vaan lisää ja kaupan päälle vielä huonon omantunnon ja itsensä ruoskimista. Se ei kuitenkaan ole koskaan tavoitteena. Motivaatio pysyy paremmin ja muutos tuntuu helpommalta, kun se tehdään positiivisen kautta. Huonomman päivän jälkeen voi aina päättää että huomisesta tulee parempi.

Tulossa oleva joulun aika on hyvien valintojen kannalta erityisen haastavaa. Minne sitten menetkin tarjolla on toinen toistaan herkullisempia leipomuksia, jouluherkkuja ja suklaata, tottakai. Perinteiset jouluruoat, laatikot ja erilaiset kalat ovat onneksi hyviä valintoja terveelliseenkin ruokavalioon. Joku viisas on joskus sanonut, että tärkeintä ei ole se, mitä syöt joulun ja uuden vuoden välissä, vaan se, mitä syöt uuden vuoden ja joulun välissä. Joulunpyhät ovat vain pieni hetki vuoden, saati sitten koko elämän mittakaavassa. Jos elämäntapojen perusta on kunnossa, joulun aika ei hetkauta sitä suuntaan eikä toiseen ja pyhien jälkeen voi palata taas normaaliin rytmiin. Toki jos jouluherkut maistuvat jo kuun alusta aina loppiaiseen asti, niin silloin kannattaa miettiä hetki, kuinka usein ja miten paljon niillä kannattaa herkutella. Joulupöydässä kannattaa myös muistaa kohtuus. Vaikka ruoka onkin herkullista, kannattaa keskittyä niihin lempiruokiin tai maistaa vain pieni määrä jokaista lajia. Koko loppuillan kestävä ähky olo ei ole kovin mukava olotila sekään. 

Mutta kuten sanottua, juhlapyhien ruokailua tärkeämpiä ovat ne valinnat, mitä teet arjessa päivittäin. Syötkö aamiaista? Maltatko pitää kunnollisen lounastauon ja keskittyä syömiseen vai hotkitko äkkiä vähän jotain että pääset taas takaisin työn pariin? Syötkö säännöllisesti, vai iskeekö nälkä äkkiarvaamatta, jolloin suuhun päätyy se, mitä eniten tekee mieli juuri sillä hetkellä? Priorisoitko unta ja lepoa vai roikutko puhelimella tai tietokoneella vielä yömyöhään? Näillä valinnoilla rakennat hyvinvointiasi pitkällä tähtäimellä. Kun hyvät valinnat ovat arkipäivää, juhlaviikonloppu tai lomareissu on vain tervetullut piristys ja arkeen palatessa tutut rutiinit palaavat taas.

Nauti siis joulun ajasta, myös niistä herkuista. Ota aikaa itsellesi ja tee asioita, joihin ei muulloin välttämättä ole aikaa. Vietä aikaa perheen ja läheisten kanssa. Ulkoile, liiku luonnossa ja palaudu ja pääset palaamaan arkeen virkistyneenä ja energisenä. Ihanaa joulun aikaa ja onnistunutta uutta vuotta sinulle!Image

This image has an empty alt attribute; its file name is advent-568387_1920.jpg

Categories: