fbpx

Makeanhimo ja miten siitä pääsee eroon?

0 Comments

Makeanhimo, suolaisen nälkä, jatkuva napostelu, iltasyöminen. Rakkaalla ongelmalla on monta ilmenemismuotoa.

Ravintovalmentajana tämä kysymys tulee melko usein vastaan. Valitettavasti siihen ei ole tarjota ratkaisuksi poppaskonsteja tai ihmepillereitä, harvempaan elämäntapakysymykseen on. Salaisuus ongelmasta eroon pääsemiseksi piilee kolmessa asiassa.

1 Pidä huoli riittävästä energiansaannista

Jos kuittaat aamupalan kahvilla, syöt lounaaksi mikroaterian ja välipalaksi kahvin lisäksi kahvipullan, energiavaje kasvaa jo niin suureksi, että iltapäivällä elimistösi huutaa lisää ravintoa. Silloin mieliteot kohdistuvat kaikkeen muuhun paitsi terveelliseen ravintoon ja suuhun eksyy se ensimmäisenä kaupan hyllyltä huuteleva suklaapatukka.

Jos haluat perehtyä energiansaantiin ja kulutukseen tarkemmin, oman energiantarpeesi saat selvitettyä helposti valmiilla laskurilla, esim. täältä. Päivän ruokien energiasisällön laskeminen vaatii vähän enemmän vaivaa, mutta siihenkin on olemassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tarjoama täysin ilmainen työkalu Fineli ja sen ruokapäiväkirja -toiminto.

Syö siis riittävästi päivän aikana. Noin klo 16-17 mennessä sinun tulisi saada vähintään puolet päivän energiantarpeesta täytetyksi. Ilman laskemistakin pärjää, useimmiten riittävä määrä tarkoittaa kunnollista aamiaista, ravitsevaa lounasta ja pientä iltapäivän välipalaa.

2 Säilytä säännöllinen ateriarytmi

Lounas jäi väliin ja töiden jälkeen kauppaan mennessä herkkuhyllyt vetävät puoleensa magneetin lailla? Riittävän määrän lisäksi avain on syödä riittävän usein. Ateria 3-4h välein pitää verensokerin tasaisena ja nälän lisäksi myös nälkäkiukun hallinnassa. Ensimmäisessä kohdassa mainitut aamupala, lounas ja välipala ovat hyvä alku. Iltapäivällä vielä runsas päivällinen ja pari tuntia ennen nukkumaanmenoa hiilihydraattipitoinen iltapala pitävät nälän poissa aamuun asti ja vältät jatkuvan jääkaapilla ravaamisen illalla. Ateriakoosta ja energiantarpeestasi riippuen päivään kannattaa sovittaa 4-6 ateriaa.

3 Varmista riittävä yöuni

Olet varmaan itsekin huomannut, että väsyneenä lähipizzeria houkuttelee huomattavasti enemmän kuin ruoanlaitto. Riittävä uni on yksi tärkeimmistä keinoista välttää mielitekoja. Väsyneenä syömme huomaamattamme jopa 400 kcal normaalia enemmän ja yleensä myös valintojen laatu on heikompi. Tekee mieli suolaista, rasvaista ja makeaa.

Maltillisen herkuttelun taito

Jos jatkuva nälkä, mieliteot tai mielialojen vaihtelu vaivaa, kokeile näitä keinoja. Keinot eivät ole uusia, eivätkä maailmaa mullistavia, mutta useimmat ovat todenneet nämä toimiviksi. Jotkut (taitavat vai vaan onnekkaat?) meistä pystyvät lopettamaan sokerin tai suolaiset herkut vaan päättämällä niin, mutta ainakin omalla kohdallani päätös pitää huomattavasti varmemmin kun taustalla on pelkän tahdonvoiman lisäksi myös riittävä ja säännöllinen energian ja ravintoaineiden saanti eikä väsynyt kroppa vaadi nopeaa mielihyväboostia ruoasta.

Useimmilla meistä makeanhimo iskee kuitenkin vaikka tekisimme mitä, eikä kaikista herkuista tarvitsekaan kokonaan luopua. Mitä makeanhimon iskiessä sitten pitäisi tehdä? Ensin voit miettiä, miten olet syönyt siihen hetkeen asti? Löytyisikö syy sieltä? Ehkä liian pienet tai harvat ateriat tai liian hiilihydraattipitoinen syöminen?

Mieliteon iskiessä syö ensin jotain “oikeaa ruokaa” ja sen jälkeen vasta herkku jälkiruokana. Verensokerin nousupiikki on pienempi, nälkä pysyy poissa pidempään ja makeaa ei tee mieli hetikohta lisää. Sama pätee kun olet menossa juhliin tai tilaisuuteen, josta tiedät, että tarjolla on herkkuja notkuva pöytä. Kun haluaisit pitää oman herkuttelusi maltillisena, syö kotona ennen lähtöä reilu ateria ja pärjäät vähemmällä herkkujen määrällä.

Tsemppiä siis makeanhimon taltuttamiseen! Jos tuntuu että tarvitset apua, oikeasta reunasta löydät yhteystietoni tai voit lukea lisää ravintovalmennuksesta. Valmennus lähtee aina liikkeelle sinun tilanteestasi ja tarpeistasi.

Categories:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *